Co zařadit do dětské lékárničky?

Co by měla obsahovat domácí lékárnička pro děti?

Známé přísloví říká, že kdo je připraven, není překvapen. Jinak tomu není ani v případě dětských domácích lékárniček. S přibývajícím věkem vašeho dítěte obvykle roste i její obsah.

U miminka jste si vystačili s čípky proti horečce a teploměrem. Ale jakmile vaše dítě stojí na vlastních nohách a začíná navštěvovat dětské kolektivy, nároky se zvyšují – odřeniny, horečky, kašel…

Co je tedy vhodné mít vždy při ruce? Připravili jsme pro vás malý přehled. A hned na úvod pár rad, jak s první pomocí začít. 

 

Horečka

V případě podezření na zvýšenou teplotu, či dokonce horečku, je třeba mít po ruce kvalitní teploměr a antipyretika. Vhodná jsou ta s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. Sníží teplotu a zároveň působí protizánětlivě. V žádném případě nepodáváme dětem klasický aspirin, který je dostupný i pod jinými názvy. Aspirin neboli kyselina acetylsalicylová má mnoho nežádoucích účinků, z nichž některé z nich mohou být pro děti i smrtelné.

Pamatujte, že horečku je vhodné srážet až od 38,5°C. Do té doby je tělu zvýšená teplota spíše prospěšná, jelikož v něm probíhají přirozené procesy, kdy se brání tělo nákaze. Zvýšená teplota spaluje nežádoucí bakterie a viry.

Díky kvalitnímu oblečení můžeme teplotám předcházet. Základem je vrstvení!

Kašel a bolest v krku

Kašel patří také mezi velice časté dětské neduhy. Proto i pro tento případ byste měli mít lékárničku připravenou. Vhodné jsou bylinné sirupy s mateřídouškou či jitrocelem, starší děti mohou kloktat šalvějový odvar. Pokud kašel neustává, je vhodné léčbu nepodceňovat a navštívit lékaře.

I proti bolesti v krku lze v lékárnách zakoupit nepřeberné množství produktů. K dostání jsou různé bylinkové pastilky. Děti často a rády cumlají bonbóny, takže touto formou léčby jistě nepohrdnou. Pokud máte strach o zdraví jejich zoubků, zvolte variantu bez cukru.

Odřeniny, škrábance a spol.

Nedílnou a základní součástí každé lékárničky by měla být dezinfekce. Vybírejte mezi těmi kvalitními, například s obsahem jódu (Samozřejmě jen pokud na něj dítě nemá alergii). Využít se dá i propolis či tea tree olej. Ten je vhodný na štípance, kousnutí od klíštěte a menší ranky. Poradí si ale i s různými plísněmi a mykózami.

K dezinfekci nezapomeňte pořídit obvazové materiály a náplasti. Děti ocení především ty s obrázky.

detska-lekarnicka01

Rýma a ucpaný nos

V těchto případech se hodí mít při ruce dva typy roztoků:

  • Kapky a spreje na ucpaný nos
    • Lze využít různé izotonické roztoky mořské vody
    • Dítěti lze ulevit i přípravky se silnějšími účinnými látkami, které snižují otok sliznice. Ty však lze používat po dobu maximálně pěti dní, jinak hrozí riziko návyku.
  • Roztoky k nosní hygieně
    • Zvlhčují a čistí nosní sliznici, nejsou návykové. Na výběr máme i druhy se speciálním rozprašovačem určeným pro děti.

V případě nejmenších dětí, které ještě nejsou schopny smrkat, si opatříme odsávačku hlenů. Ať už ruční, elektrickou nebo připojitelnou k vysavači. Ta dítěti uleví od přebytečných hlenů, a pomůže tak uvolnit dutiny.

Když vaše dítko běhá rádo v dešti, či vás déšť překvapí na cestě - určitě využijete dětskou pláštěnku.

Bolavé bříško

Pro případ střevních potíží přidejte do lékárničky rostlinné uhlí a probiotika nebo jiný vhodný produkt na dezinfekci střev. Pro kojence si do zásoby připravíme i vhodné přípravky proti nadýmání.

Pokud vaše dítě trpí nevolnostmi při cestování (tzv. kinetóza) a rádi byste mu ulevili přírodními produkty, můžete sáhnout po kandovaném zázvoru. Oblíbená jsou také homeopatika, s jejichž výběrem vám poradí v lékárně.

detska-lekarnicka02

Alergie

Pokud máte doma alergika, nezapomeňte mít v zásobě jeho léky a další potřeby. Jde například o antihistaminika, různé mastičky na ekzémy, inhalátory.

Ekzémy můžete promazávat například měsíčkovou mastí nebo bambuckým máslem (samozřejmě dle individuální snášenlivosti). Proti svědění budou tyto přípravky ale krátké. V tomto případě může pomoci například gel s odpovídající účinnou látkou.

U alergiků jsou také velmi časté výtoky z očí a z nosu. V případě očí lze do zásoby zakoupit klasické oční kapky. Lékař může předepsat kapky s obsahem antihistaminik či antibiotik. Pamatujte však, že tyto kapky mají velmi krátkou životnost.

Když bolí zuby

Pro tyto případy do lékárničky zařádíme vhodné léky na bolest. U dětí samozřejmě musíme být obezřetní a volíme mezi šetrnějšími produkty, než jsou klasická analgetika. Pokud vašemu dítěti právě rostou zoubky, vyzkoušejte heřmánek či homeopatika. Starší děti a mohou sáhnout po hřebíčkovém oleji. Ten má nejen anestetické účinky – funguje i jako dezinfekce. Olejíček naředíme a vyplachujeme jím ústa. Pokud chceme olej aplikovat pouze lokálně, namočíme do něj vatovou tyčinku a bolavé místo jí potřeme.

Praktickou odměnou za zoubek mohou být tolik oblíbené hračky. Bolestné za výdrž při prořezávání prvních zoubků.

Ochrana před sluníčkem

Především v letních měsících, na dovolené u moře nebo naopak na horách nezapomínáme na ochranu před sluncem.  Poohlédneme se tedy po kvalitním opalovacím krému s vysokým faktorem, nejlépe s minerálním filtrem. U dětí mladších 6 měsíců žádné opalovací krémy nepoužíváme. Dítě chráníme vhodným oblečením a clonou.

7 bodů pro vybavení dětské lékárničky

  1. Dezinfekce

Pro děti jsou obzvláště vhodné ty, které nepálí. S výhodou je, pokud zakoupíme menší balení, které s sebou můžeme přibalit i na cesty.

  1. Náplasti

Nejpraktičtější jsou náplasti v celku, ze kterých odstřihneme potřebný kus. U dětí jsou však oblíbené ty s obrázkem. Pokud tedy sáhneme po tomto sortimentu, vybíráme z náplastí větších velikostí.

  1. Přípravky na štípance

V lékárnách seženeme nepřeberné množství mastiček a olejíčků na štípance, které ulevují od svědění a působí protizánětlivě. Oblíbený je například tea tree olej.

  1. Přípravky na snížení teploty

Sirup nebo čípky dle vlastní preference a vhodnosti pro dítě. Ideální je zakoupit přípravky s různými účinnými látkami, které můžeme v případě potřeby kombinovat.

  1. Přípravky na průjem

Patří sem rostlinné uhlí, rehydratační roztoky, probiotika. O vhodnosti pro vaše dítě se poraďte v lékárně.

  1. Nosní sprej

Pro nejmenší volíme přípravky na bázi mořské vody. U starších dětí a klasických kapek do nosu dbáme, abychom nepřekračovali předepsané dávkování.

  1. Sirupy a pastilky na kašel a bolest v krku

Vybíráme například z bylinných sirupů a pastilek. U kašle rozlišujeme přípravky pro suchý a vlhký kašel. 

Nyní už tedy víte, jak sestavit ideální lékárničku pro dítě. Mějte na paměti, že její obsah je nutné alespoň dvakrát ročně zkontrolovat a ověřit, že léky a přípravky v ní obsažené nemají prošlou dobu spotřeby.

detska-lekarnicka

Nevyhazujte také příbalové letáky a vždy před každým užitím daného léku ověřte jeho správné dávkování. A pokud příznaky nemoci ani přes veškeré snahy neustupují, neotálejte s návštěvou lékaře.