Jak správně prát oblečení nejen pro děti?

Jak prát oblečení pro miminka?

Je obecně známo, že miminka mají velmi citlivou a jemnou pleť. Jejich kůže má sice stejný počet vrstev jako kůže dospělých, ale je až několikanásobně tenčí. Buňky v horní vrstvě pokožky jsou navíc seskupeny velmi řídce a také mazové a potní žlázy nejsou příliš aktivní. Emulze z vody a tuků (tzv. hydrolipický film), jež zajišťuje ochrannou funkci, nemá ještě dostatečnou kyselost, a je tedy slabá. Z tohoto důvodu všechno, co přijde s dětskou pokožkou do kontaktu, pronikne do jejich hlubších vrstev.

Musíme mít tedy tuto informaci na paměti nejen při výběru dětské kosmetiky. Opomenout bychom neměli ani výběr vhodného pracího prostředku. Stačí jeden nevhodně vypraný kousek oblečení a vyrážka a s ní spojená nepohoda miminka jsou na světě. Poradíme vám, jak se takovým nepříjemnostem vyhnout.

Perte i nové oblečení

  • Maminky, ale i jiní členové rodiny či kamarádi, rádi chodí po prodejnách s dětským oblečením a vybírají roztomilé oblečky pro děťátko. Nezapomeňte každý tento nový kousek pečlivě vyprat. Oblečení je sice nové a vypadá čistě, ale opak je pravdou. Z výroby je často plné prachu, bývá napuštěné i různými chemikáliemi. Ty by mohly citlivou dětskou pokožku lehce podráždit. Vyprat nezapomeňte ani na plyšové hračky, povlečení do postýlky a další věci, se kterými pokožka miminka přijde do kontaktu

  • Co se týče materiálu dětských oblečků, vybírejte raději z těch přírodních. Ideální je len, bavlna, konopné a bambusové vlákno. Výhodou je, pokud vyberete mezi podobně barevnými kousky, které následné můžete prát dohromady.

jak-prat-pradlo01

Dětské oblečení perte zvlášť

  • Nikdy neperte dětské oblečení ani látkové pleny dohromady s jinými věcmi, jako jsou například pracovní oděvy, silně znečištěné materiály nebo ložní prádlo.

Perte na vyšší teploty

  • Praním na vyšší teploty (až 60°C) se zbavíte nejen skvrn, které na oblečení ulpí, ale zničíte tak i veškeré bakterie.

Vyberte vhodný prací prostředek

  • Pro praní dětského prádla vybírejte mezi šetrnými prostředky, obvykle s označením „sensitive“. Ty jsou uzpůsobené jemné dětské pokožce a předcházejí jejímu podráždění.

  • Vždy čtěte složení daného produktu – na pozoru se mějte, pokud objevíte jednu z následujících přísad:
    • Etanol (alkohol) – vysušuje sliznice
    • Amoniak (čpavek) – škodí játrům a ledvinám, způsobuje zanícení oční rohovky
    • Naftalen – jedná se o pesticid k hubení hmyzu – hrozí poškození jater, ledvin, rohovky
    • Fenol – Až 80% vyloučí tělo přes ledviny – hrozí obtíže s dýcháním i trávením
    • Parfémy – Obvykle označené jako „fragrances“ – způsobují alergie, ekzémy, ale i poruchy centrální nervové soustavy
    • Označení H301, H311, H314, H331, H341, H373 svědčí o nebezpečné toxicitě

jak-prat-pradlo02

Přichystejte si žehličku

  • Dětské prádlo je vhodné žehlit. Zbavíte tak oblečení všech bakterií, které se nezničily během praní. Navíc je vyžehlené prádlo daleko měkčí, což citlivá dětská pokožka jistě ocení (pro změkčení prádla lze využít i sušičku, pokud máte).

  • V případě, že žehlení příliš neholdujete, zkuste to vydržet alespoň v šestinedělí, kdy jsou miminka nejnáchylnější na různá onemocnění.

EKO-BIO praní? Ano!

  • Mnoho rodičů se domnívá, že produkty s tímto označením jsou to nejlepší, co mohou svým dětem poskytnout. Ne vždy tomu tak ale je. Proto i u těchto prostředků buďte obezřetní a vždy kontrolujte složení. Kromě toho i silice (přírodní parfémy) mohou způsobit alergii.

Ocet místo aviváže

  • Místo aviváže, která pro miminka také není vhodná, zkuste použít ocet. Ten prádlo vydezinfikuje, a navíc i krásně změkčí. Nemusíte se bát ani štiplavého octového zápachu. Během praní vyprchá.

Základní „patero přikázání“ při praní dětského prádla

  1. Dostatečná teplota praní (40-60°C) – Především se vyhněte praní v ruce, které nezbaví prádlo bakterií tak spolehlivě jako pračka
  1. Vhodný prací prášek – Vybírejte mezi prášky a gely vhodnými pro děti, s označením „sensitive“.
  1. Nepodceňujte důkladné máchání – K běžnému pracímu programu přidejte ještě máchání navíc. Budete tak mít jistotu, že se prádlo zbaví i posledních zbytků pracího prostředku.
  1. Vyhněte se aviváži – Místo ní zkuste použít již výše zmíněný ocet.
  1. Žehlete – Pokud z nějakého důvodu žehlit nechcete, použijte sušičku.

jak-prat-kolicky

Na závěr máme pro vás ještě několik rad a tipů, které vám možná přijdou vhod:

Jak na skvrny u dětského oblečení?

  • Obzvlášť batolata, která se učí sama jíst, dokážou oblečení pěkně zaneřádit. Pokud chcete mít oblečení beze skvrn, přidejte do praní vhodný přípravek k jejich odstranění (vždy se řiďte návodem na výrobku).

  • Osvědčeným pomocníkem je i žlučové mýdlo, které jednoduše nanesete na navlhčenou skvrnu, promnete a necháte 15 minut před praním působit.

  • Pomoci vám může i sluníčko. V létě pověste prádlo ven. Sluneční paprsky jej vybělí a pomohou zbavit se i skvrn.

  • Pokud perete látkové pleny, je vhodné je předem namočit do vody s pracím prostředkem. Snáze se tak zbavíte případných flíčků.

Ušetřete si práci

  • Odpůrcům žehlení doporučujeme prát na vyšší teploty. Je prokázáno, že bakterie ničí teplota vyšší než 60°C. Při této teplotě můžete bez obav prát většinu dětských bavlněných svršků.

  • Pokud používáte i látkové pleny, nebojte se použít vyvářku – praní na 90°C.

I pračku udržujte v čistotě

  • Čas od času nalijte do bubnu pračky litr octa a spusťte na prázdno program na alespoň 60°C. Tento postup napomáhá uvolnění a odplavení veškerých nečistot a usazenin.

jak-prat-pradlo

Vyzkoušejte domácí prací gel

  • Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte domácí prací gel. Nastrouhejte 200 gramů jádrového mýdla a smíchejte je se 100 gramy prací sody a 6 litry vody. Pokud chcete, aby gel voněl, přidejte pár kapek přírodní silice. Na jedno praní použije čtvrt litru tohoto přípravku.

Vyhněte se nadměrnému používání hypoalergenních přípravků

  • Jak se říká, všeho moc škodí. To samé platí i pro přehnanou hygienu a používání hypoalergenních pracích přípravků. Nezapomeňte, že sterilní prostředí není vhodné pro přirozené budování imunity.

Může se zdát, že praní pro naše nejmenší je trochu věda. Ale dodržováním základních pravidel chráníte jejich zdraví, a můžete jim tak napomoci vyhnout se mnoha závažným onemocněním, jako jsou například alergie, astma nebo jiné dýchací problémy či ekzémy.

Pamatujte, že i správným praním pomáháte udržet přirozenou rovnováhu v organismu, která je nejen v dětství velmi důležitá.