Jak cestovat s dětmi?

Jak cestovat s dětmi?

Cestování s dětmi nemusí být žádná hrůza. Stačí dodržovat pár zásad a uvidíte, že výlety s potomstvem proběhnout naprosto hladce a ke spokojenosti všech zúčastněných.

Samotné cestování s dětmi bývá náročné, o to víc, čím většího čiperku máte. Na cestu na dovolenou je nutné se připravit – opravdu nenechte nic náhodě. Na delší cestu vyrazte s dítětem starším 3 měsíců.

Příprava před dovolenou s dětmi

Přípravu na cestu nepodceňte, nejlepší je sepsat si seznam, ze kterého si budete postupně odškrtávat.

  • Doklady – zkontrolujte si platnost všech cestovních dokladů. Pokud nevíte, jaké doklady do vybrané země potřebujete, navštivte internetové stránky ministerstva zahraničí.
  • Cestovní pojištění – zřiďte si cestovní pojištění a nespoléhejte pouze na kartičku pojištěnce.
  • Léky – sbalte dostatečné množství léků, které někdo v rodině pravidelně užívá, také přibalte léky proti bolesti, střevní potížím, teplotě, náplasti, obvaz, teploměr.
  • Hygiena – vlhčené ubrousky, plenky a další hygienické pomůcky. Můžete si pořídit jen malá balení a zbytek dokoupit na místě.
  • Očkování – jestliže chcete jet na nějaké exotické místo, pravděpodobně budete potřebovat speciální očkování. Zeptejte se svého lékaře nebo v očkovacím centru.
  • Oblečení – sbalte dostatek vhodného oblečení.
  • Příruční taška – zavazadlo, které budete mít celou dobu u sebe, musí obsahovat to nejdůležitější.
  • Kočárek – i pro větší dítě se může kočárek hodit, obzvlášť plánujete-li dlouhé túry, na které není zvyklé. Také využijete košík kočárku jako odkládací prostor.

cestovani-s-detmi02

Je lepší auto, nebo letadlo?

Oba tyto dopravní prostředky mají své výhody i nevýhody.

Auto a cestování s dětmi

Každé dítě snáší cesty autem jinak. Vždy se tedy řiďte podle potřeb vašeho dítka. Jestliže víte, že dítě potřebuje často pauzy, tak na to myslete a raději vyjeďte s předstihem, abyste mohli častěji stavět. Při pravidelných přestávkách si dítě i vy protáhnete nohy a nadýcháte se čerstvého vzduchu, případně zajdete na toaletu.

U menšího dítěte je rozhodně lepší, když jeden z rodičů sedí vzadu a dítko zabavuje. Úspěch budete určitě slavit v případě, pokud dítku dáte něco, co má obvykle zakázané, zpravidla se jedná o mobil či tablet. Dětem, ale někdy i dospělým, se může dělat za jízdy zle od žaludku. V takovém případě rozhodně dítěti nedávejte těsně před cestou jídlo, ani žádné pití typu kakao. V autě nepřetápějte, větrejte. Využít můžete i volně prodejné léky proti nevolnostem.

Nezapomeňte si věci, které potřebujete během cesty, připravit do nějaké speciální tašky. Jde o nezbytnosti jako doklady, peněženka, vlhčené ubrousky, kapesníčky, menší svačinky. Není nic horší, než se přehrabovat v přecpaném kufru a hledat nějakou maličkost zapadlou až na dně. Dobrým pomocníkem je střešní box, díky kterému nebudete mít tak přecpané auto.

Letadlo a cestování s dětmi

Při vzletu a přistání dejte dítěti žvýkačku či bonbon, malé dítko můžete kojit. Tak zabráníte zalehnutí uší. S dítkem se nemusíte do letadla hned hrnout, děti obvykle neradi sedí na jednom místě, takže se snažte tuto dobu co nejvíce zkrátit.

Nevýhodou pochopitelně je, že si nemůžete vzít tolik věcí, jak v případě auta. Děti obvykle potřebují hodně nezbytností, což může být někdy problém. Kočárek musíte u některých společností odbavit stejně jako zavazadla, zjistěte si to dopředu.

cestovani-s-detmi

Jak dítě zabavit během cesty?

Připravte si neokoukané hračky, které dítě zaujmou, nejlepší je pořídit novou hračku, kterou dítě skutečně ještě nikdy nevidělo. Skvělé jsou i menší deskové či karetní hry. Oblíbené jsou samolepkové sešity, omalovánky, knížky. Pokud má potomek hračku, bez které se neobejde, nezapomeňte ji doma.

Jestliže dítěte příliš často nepůjčujete mobil či tablet, při cestování toho využijte. Stáhněte hry, písničky, pohádky a alespoň pro tentokrát udělejte výjimku, co se týče elektroniky.

S dítkem můžete také hrát různé hry, třeba počítat projíždějící auta, stromy, zvířata, zkrátka cokoli. Nebo hledat auta určité barvy, ve fantazii se meze nekladou. Slovní fotbal je také oblíbený, nebo si můžete společně zazpívat či říkat básničky.

Nezapomeňte na cestu přibalit jídlo a pití. Berte osvědčené potraviny, raději nezkoušejte nic nového, nikdy nevíte, jak by nová potravina dítěti sedla. Snažte se vyhnout sladkostem, ty totiž dodají dítěti energii a bude prakticky nemožné ho zabavit či dokonce uspat.

cestovani-s-detmi01

Tipy na hry s dětmi během cesty:

  • Vyprávějte si příběh – každý člen v autě řekne větu a další člověk pokračuje. Předchozí věty vždy zopakujte.
  • Počítání aut, zvířat, domů podle různých barev – například během jízdy spočítat všechna červená auta.
  • Hra na známou osobnost, zvíře, věc atd.
  • Slovní fotbal
  • Hra na protiklady – jeden člen posádky řekne například „studený“ a dítě musí říct protiklad.
  • Poslouchání audio a meditačních pohádek
  • Hra „Pan čáp ztratil čepičku“ – na benzínce či odpočívadle nechte děti nadýchat čerstvého vzduchu a proběhnout.

Tipy na cestování s dětmi

  • Plánování s předstihem – snažte se vše naplánovat dopředu, klidně si dopředu zarezervujte i atrakce nebo restaurace, které chcete navštívit. Na dovolené tím pak nebudete ztrácet čas a budete více v klidu.
  • Náhradní oblečení – na cestu si přibalte náhradní oblečení pro dítě, nezapomeňte ani na sebe, nikdy nevíte, čím vás vaše dítko ušpiní.
  • Návštěva lékaře – jestliže plánujete pobývat na dovolené delší dobu, vyplatí se zajít k lékaři a nechat dítko zkontrolovat. Není nic hrošího, než řešit hned první den po příletu zdravotní potíže.
  • Slevové akce – zjistěte si, zda je možné při rezervaci vašeho ubytování ušetřit, často je možné třeba získat snídani zdarma atd.
  • Hromadná doprava – předem si zjistěte, jak to v místě pobytu funguje s veřejnou dopravou a využijte ji. Děti jsou obvykle nadšené z různých dopravních prostředků, tak toho využijte.
  • Kontakty – pravděpodobně je potřebovat nebudete, ale vždy se vyplatí vědět číslo na policii, záchranku, hasiče či velvyslanectví ČR v místě pobytu.
  • Lokátor pro dítě – ten se obvykle umisťuje na oblečení, je dobré ho dítěti dát na místech, kde je hodně lidí.
  • Štítek pro dítě – dobrým tipem je dítěti umístit na zápěstí pásku, na kterou napíšete vaše kontaktní údaje. Když se ztratí, zachránce vám může snadno zavolat.