Jak ulevit dětem při prořezávání zoubků?

Jak ulevit dětem při prořezávání zoubků

Kojenecké období je pro většinu dětí i rodičů náročné. Jen, co přestanou miminko trápit bolesti bříška, začnou mu růst zoubky. Jak mu ulevit od bolesti, jaký průběh toto období má a co očekávat za komplikace, vám přiblíží dnešní článek.

První zoubek

Prvním příznakem, že se v pusince miminka něco děje, bývá zvýšené slintání. Miminko může mít menší chuť k jídlu, být neklidné, více plačtivé. Často se také uklidní ve vyvýšené poloze. Zažívá nové pocity z neznámé bolesti. Nejbolestivější pro dítě je prořezávání zoubků dásněmi. Jakmile je zoubek vidět a ozve se charakteristické cinkání lžičky o bílou tečku, je částečně vyhráno.

První zoubky se prořezávají obvykle kolem 6. měsíce, ale je to velmi orientační údaj. Jedno dítě může mít první zoubek již kolem 4. měsíce a jiné na něj čeká do prvních narozenin.

detske-zoubky02

Orientační přehled růstu mléčného chrupu u dětí

  • Řezáky (celkem 8) rostou mezi 6. a 16. měsícem, slouží k ukusování jídla.
  • První stoličky (celkem 4) rostou mezi 13. a 24. měsícem, umožňují jídlo rozkousat a rozmělnit.
  • Špičáky (celkem 4) rostou mezi 16. a 23. měsícem, slouží k ukusování a trhání, např. masa.
  • Druhé stoličky (celkem 4) rostou mezi 23 a 33. měsícem.

Zoubky se vyvíjejí v párech, tudíž jakmile se objeví první zub, bude následovat další.

Celkem se můžete těšit na 20 mléčných zubů, které tvoří mléčný chrup. Jako první rostou řezáky, poté první stoličky a špičáky. Období růstu zoubků uzavírají druhé stoličky. Ale stejně, jako nelze říct, kdy přesně první zoubek vyroste, tak ani pořadí rostoucích zoubků nemusí být nutně striktní u všech dětí. Před 3. narozeninami by ale vaše děťátko mělo mít všech 20 zubů „venku“. 

Víte, že?

  • Růst zubů není závislý na jiném fyzickém nebo psychickém vývoji. To znamená, že dítě může už chodit, ale nemít ani jeden zoubek a naopak mít několik zoubků v pusince a přitom být méně pohybově zdatné. Stejně tak v rámci psychického vývoje. Přítomnost zoubků je důležitá až při vývoji řeči.

Jak poznat, že miminku rostou zoubky?

Prořezávání dětských zoubků se může projevovat různými příznaky. Nejčastěji jsou to:

  • Neklidnost
  • Nespokojenost
  • Podrážděnost
  • Vyžadování pozornosti
  • Strkání ručiček do úst
  • Slinění
  • Vodnatá rýma
  • Plačtivost
  • Změna spánkového režimu
  • Červené tváře
  • Nateklé dásně
  • Zvýšená teplota
  • Průjem, zapáchající stolice
  • Nechutenství

Syndrom prořezávání zubů

Některé děti mohou mít výraznější projevy při prořezávání zubů, než je obvyklé. V těchto případech může dítě trpět i několik dní vysokými teplotami, odmítat jídlo a mít zažívací obtíže. Lékaři tento stav nazývají syndrom prořezávání zubů. Je to klinicky diagnostikované onemocnění. Pokud teplota překročila 38 stupňů a dítě odmítá veškerou stravu i tekutiny, je důležité vyhledat lékaře.

detske-zoubky01

Víte, že?

  • Zub se prořezává zhruba 8 dní.

8 tipů, jak ulevit od bolesti při růstu zubů

  1. Masáž

Masáž je nejjednodušší pomocí, kterou můžete děťátku poskytnout. Po umytí rukou si ukazováček namočte do bio kokosového oleje a krouživými pohyby jemně masírujte dásně dítěte. Použít můžete i bio měsíčkový olej. Jemná masáž pomáhá mléčným zoubkům snadněji projít skrz dáseň.

Vhodnými aroma olejíčky, například levandule či heřmánek, můžete také masírovat tvářičky. Prvně se ale na malém kousku pokožky miminka přesvědčte, že na látky v nich obsažené není miminko alergické. Pokožku můžete také masírovat kokosovým olejem. 

Postup masáže: jemně masírujte tvářičky v oblasti dásní. Postupujte od bradičky směrem nahoru, k zoubkům. Můžete jemně kroužit nebo lehounce „poklepávat“ prsty po tvářičce. Krouživými pohyby můžete také provádět masáž oušek, což také pomáhá ulevit děťátku od bolesti, kterou způsobují rostoucí zoubky. Chytněte dvěma prsty ouško dítěte a jemně masírujte ouško zespodu nahoru. 

  1. Obklad

Účinnou pomocí je obklad studenou vodou. Lepší je ale udělat odvar z heřmánku. Doporučujeme mít pro každý případ sušený heřmánek doma. Látkovou plenu či kapesník namočte do studené vody nebo do studeného heřmánkového čaje a zlehka přiložte na tváře miminka. 

  1. Bylinky

Pokud vaše děťátko dostává na pití i jiné tekutiny než mléko, můžete připravit k úlevě od bolesti odvar z heřmánku či fenyklu. 

  1. Léčiva

Pokud je bolest při růstu zoubků skutečně veliká, miminko neklidné, plačtivé či dokonce s horečkou, pomohou běžná léčiva. Čípky či sirupy proti bolesti pomohou vašemu miminku při bolesti i při horečce. Doporučujeme se poradit s lékařem či lékárníkem. 

  1. Chladivé gely

Kromě léčiv a darů z přírody můžete sáhnout také po chladivých gelech, které pomohou zklidnit dásně. Mnohé mají i mírný analgetický účinek. Některé se používají přímo k masáži dásní, jiné se aplikují na tvářičky. Proto doporučujeme konzultaci s lékárníkem, který vám pomůže vybrat vhodnou variantu i způsob použití.

detske-zoubky

  1. Homeopatika

Homeopatika jsou při růstu zoubků hojně využívaná a jsou rovněž volně přístupná v lékárně. Nechceme zde ovšem dávat neodborné rady, doporučujeme konzultaci s odborníkem, registrovaným homeopatem. Ten vám doporučí správnou kombinaci homeopatik, která přinese úlevu od potíží způsobených růstem zoubků. Homeopatie se zaměřuje na komplexní řešení problémů, nelze tak doporučit pouze jeden druh homeopatik. 

  1. Kousátka

Kousátek je nepřeberné množství v každé drogerii i hračkářství. Některá jsou textilní, jiná silikonová či z měkkého plastu. Existují i varianty, které se vloží na chvíli do lednice, medium v nich obsažené se nachladí a děťátku zklidňuje při kousání dásně. 

  1. Blízkost

Když miminko trápí zoubky, je neklidné a více citlivé. Chce neustálou přítomnost maminky a potřebuje uklidnit. Můžeme doporučit dopřát mu blízkost, nosit ho například v šátku. Tlukot srdce a teplo maminky ho uklidňuje. Pokud kojíte, dopřejte miminku překonat nepříjemnosti s růstem zoubků častějším kojením. 

Alternativy

Kromě uvedených metod lze sáhnout i po populárních jantarových korálcích, které ovšem lékaři nedoporučují z hlediska bezpečnosti. Korálky mohou na dítěti vypadat roztomile, existuje však riziko zachycení se a případné dušení či roztržení korálků a jejich spolknutí nebo nebezpečné vdechnutí. 

Víte, že?

  • Jedna z tradic uvádí, že ten, kdo najde u miminka první zoubek, dostane od hlavy rodiny peníze na šaty. Nezapomeňte tuto tradici doma připomenout, ať jste za péči v náročném období odměněni.

Na závěr je vhodné připomenout, že první zoubky také znamenají novou povinnost, jejich čištění i první návštěvu zubaře. Zubař vám poradí, jak zoubky správně čistit. Obecná rada zní, první zoubky čistit např. „prsťáčky“, návleky na prst s výstupky, kterými rodič čistí první zoubky dítěti a masíruje ostatní dásničky. Další volbou je vhodný dětský zubní kartáček s měkkými štětinkami a malou hlavicí. Zubní pastu pro malé miminka vynechejte, zoubky se u malých dětí čistí pouze vodou.