Horké léto a těhotenství?

Jak přežít horké léto v těhotenství?

Možná jste právě v očekávání vašeho vysněného miminka. Je ale horký letní den a vám otékají nohy, tvrdne břicho, připadáte si nemotorně. I když pro zdravou těhotnou ženu by ani teplé letní počasí nemělo představovat žádné velké riziko, přeci jen už samotné těhotenství přináší větší zátěž pro organismus, a to obzvlášť při tropických teplotách. Jak sobě tedy ulevit a teplé letní teploty přečkat ve zdraví a v pohodě?

Dodržujte pitný režim

V horkém počasí je pro každého z nás velmi důležité dodržovat pitný režim. Pro těhotné ženy to platí dvojnásob. V průměru by měl člověk vypít dva litry tekutin denně. Při vysokých teplotách je vhodné příjem ještě navýšit.

Na pozoru by se měly mít především ženy, které trpí těhotenskými nevolnostmi či průjmy. Ty odvodňují organismus, a pokud chybějící tekutiny nejsou nahrazeny, může dojít až ke zkolabování organismu. Dostatečný příjem tekutin je vhodný i pro nastávající maminky, které trpí zácpou. Těm by mohl od nepříjemných obtíží ulevit.

Koupat se, nebo raději ne?

Koupání může být pro těhotnou ženu velmi prospěšné. Přináší úlevu pro páteř, pánev i pro nohy. A samozřejmě v horkých dnech pozitivně podporuje termoregulaci. Musíte mít však na paměti, že obzvlášť při koupání v přírodních vodách (rybníky, řeky, přehrady…) je nebezpečí infekce, která by mohla ohrozit plod.

jak-prezit-horke-leto03

Je tedy vhodné před koupáním do pochvy zavést probiotický tampón, jenž vás před potenciálními bakteriemi ochrání. Po koupání jej však nezapomeňte co nejrychleji vyjmout.

Zchlaďte svoje nohy

Mnoho žen v období od konce druhého trimestru trpí pocity těžkých nohou a jejich otékáním. Ulevit si můžete chlazením nohou. Na paměti mějte i již zmíněný pitný režim. Kdykoli budete mít příležitost, dejte si vlažnou sprchu nebo se jděte vykoupat.

Relaxujte

V poledne pálí sluníčko obvykle z celého dne nejvíc, a je tedy nejlepší se na přímém slunci příliš nezdržovat. Využijte tento čas a jděte si po obědě na chvíli lehnout. S rostoucím bříškem často roste i únava, a tak je na místě dopřát si během dne dostatek odpočinku.

Chraňte svoji pokožku

V těhotenství je pokožka obvykle citlivější než obvykle. Vybírejte tedy kvalitní, ale šetrné opalovací krémy s vysokým faktorem. Nezapomeňte ani na pokrývku hlavy.

Někdy se mohou objevit na pokožce hnědé skvrny způsobené slunečním zářením. Jedná se o tzv. hyperpigmentaci. Nelekejte se, po porodu obvykle u většiny žen samy zmizí.

jak-prezit-horke-leto02

Oblečení a obuv v létě

Vybírejte mezi pohodlnými a dostatečně vzdušnými kousky. Obuv vybírejte ideální zdravotní, bez podpatků. Vyhýbejte se upnutým svrškům a neprodyšným materiálům.

Jaké je tedy hlavní desatero pro horké letní dny nejen pro těhotné?

  1. Dostatečně pijte – ale vyhněte se příliš studeným nápojům
  2. Chraňte svoji pokožku kvalitním opalovacím krémem s odpovídajícím faktorem
  3. Vyhýbejte se přímému slunci, držte se raději ve stínu
  4. Choďte plavat
  5. Osvěžujte se sprchou
  6. Dostatečně odpočívejte
  7. Noste vzdušné a pohodlné oblečení
  8. Neplánujte si žádné daleké cesty
  9. Ochlazujte nohy
  10. Pokud můžete, v tropických dnech zůstaňte raději doma

A co dalšího můžete v létě dělat nejen pro své zdraví?

Nejedná se o kompletní výčet, přesto doporučujeme zařadit tento výčet do života nejen v období těhotenství.

Jezte zdravě a střídmě

  • Těhotné ženy často přepadají chutě na ne vždy zdraví prospěšné potraviny. Zkuste je ovládnout. Velkou výhodou je v létě velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou v tomto ročním období k dostání. Vybírejte ze šťavnatých plodin, jakými jsou například jahody, melouny, okurky… Nejen, že zaženete chutě na sladké. Získáte i spoustu cenných vitamínů a částečně i doplníte pitný režim. Je však důležité před konzumací vždy plody umýt, případně oloupat.
  • Nezapomeňte ani na ryby. Pokud jste na dovolené u moře, využijte toho a dejte si čerstvou rybu. Omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšně nejen vašemu tělu, ale i děťátku, a tak si je dopřejte v dostatečném množství. Pamatujte však, že v těhotenství je vhodné konzumovat pouze ryby, které prošly tepelnou úpravou. V tomto období tedy nekonzumujte sushi ani mořské plody.
  • Vyhněte se těžkým jídlům a přílohám, jako jsou omáčky, knedlíky atd. a pokuste se omezit sůl.

Dejte pozor na otoky

  • V těhotenství, a to především v teplém počasí, je tělo náchylné na otoky. Dávejte pozor na prstýnky – mohlo by se stát, že prsty natečou natolik, že je už nesundáte. Je lepší na to myslet předem a preventivně je sundat.
  • Jak jsme již zmínili, velmi náchylné na otoky jsou nohy. Nepodceňujte tedy výběr vhodné obuvi a vyberte takové, které vás při případném otoku nebudou škrtit

Střídejte pohyb s odpočinkem

  • Do svého každodenního režimu zařaďte procházky na čerstvém vzduchu – samozřejmě úměrně venkovním teplotám a vaší celkové fyzické kondici. Dobrou volbou je i cvičení pro těhotné (vhodná je například těhotenská jóga) nebo plavání.

jak-prezit-horke-leto01

  • Nezapomeňte ale ani odpočívat. Pro natékající nohy je vhodná poloha vleže, kdy nohy podložíte tak, aby se nacházely nad úrovní vašeho pasu

Nyní již tedy máte základní představu, jaká režimová opatření v těhotenství dodržovat při vysokých letních teplotách. Věříme, že vám naše rady ulehčí a zpříjemní toto krásné, ale často náročné období. Pokud se u vás ale vyskytnou neobvyklé zdravotní obtíže a nebudete se cítit ve své kůži, nikdy neváhejte kontaktovat svého ošetřujícího gynekologa či porodnici.

Přejeme vám, abyste horké letní dny prožili ve zdraví a aby i následný porod proběhl bez komplikací a vám zbyly jen krásně vzpomínky.