Jak na opruzeniny u dětí?

Opruzeniny u dětí

Zánětu kůže, který se nazývá intertrigo, se také laicky říká „vlk“. Příznaky zánětu jsou zarudlá kůže, pálení, svědění, bolest. V případě opravdu ošklivého zánětu může dojít i ke krvácení a mokvání postiženého místa.

U dětí se nejčastěji setkáváme s opruzeným zadečkem, tzv. plenkovou dermatitidou. Může se ale vyskytovat i na jiných místech, například pod poprsím, v tříslech či mezi prsty u nohou. Příčinou je zvýšená vlhkost, tření a nedostatečné větrání těchto oblastí.

U dospělých lidí se více vyskytuje u osob s nadváhou či obezitou. Muži trpí opruzeninami častěji než ženy, a mnohem více k této nepříjemné kožní nemoci dochází v létě. Ženy si mohou tento nepříjemný stav způsobit v létě kvůli nošení upnutého oblečení, jako jsou punčochy a legíny.

Jak na opruzeniny u dětí?

Tou nejdůležitější prevencí je hygiena. Místa, na kterých jsou opruzeniny, je nutné udržovat v suchu a čistotě. Místa myjte vlažnou vodou s použitím jemného mýdla, nezapomeňte důkladně osušit. Následně je vhodné místa natřít mastí proti opruzeninám. Co se týče oblečení, nesmí miminko příliš obepínat, musí být vzdušné a prodyšné, nejlépe z bavlny. Dítě se může oprudit například také kvůli pracímu prášku, aviváži, nevhodnému materiálu oblečení, nebo v letních měsících kvůli horku.

opruzeniny01

Kdy navštívit lékaře s opruzeninami?

V případě, že opruzeniny do 4 dnů nezmizí, místa jsou stále stejně velká nebo se dokonce zvětšují, je vhodné navštívit lékaře. Samozřejmě i v případě, že si všimnete puchýřků a mokvání.

Prevence opruzenin

  • Hygiena – nenechávejte miminko ve znečištěné plence, udržujte ho v suchu a čistotě. Přebalujte nejlépe okamžitě po vykonání potřeby.

  • Používejte vodu – je lepší dítko omýt při přebalování vodou, než používat vlhčené ubrousky. Omývejte vlažnou vodou, pokud možno bez mýdla. Pokud ho chce použít, vybírejte mýdlo pro jemnou dětskou kůži. Po omytí pokožku důkladně osušte.

  • Prodyšné oblečení – je nutné, aby místa, kde se tvoří opruzeniny, větrala. Neoblékejte dítko do upnutého oblečení. Plenka by se neměla příliš utahovat.

  • Větrání pokožky – pokožka miminka musí větrat, zejména v létě nechte dítko co nejčastěji bez plenky.

  • Krém na opruzeniny – je možné používat ho jako prevenci. S krémem to nepřehánějte, aplikujte tenkou vrstvu.

  • Šetrná kosmetika – používejte co nejšetrnější kosmetické produkty vhodné pro jemnou dětskou pokožku.

  • Prací prášek – na vině může být i prací prášek či aviváž.

  • Vyhněte se dráždivým potravinám – jestliže má dítě opruzeniny, neexperimentujte s jídlem. Nikdy nevíte, která nová potravina by mohla vyvolat střevní potíže, které by opruzeniny ještě zhoršily. Než se opruzeniny zahojí, dávejte dítku jen osvědčené jídlo.

  • Dítko každý den důkladně prohlédněte - zkontrolujte miminko každý den, opruzeniny se mohou objevit třeba pod bradou, v podpaží či tříslech.

  • Velikost plenky – plenky volte podle váhy dítěte. Plínky příliš neutahujte, ale nesmí být ani příliš volné.

  • Látkové plenky – ty významně snižují riziko vzniku opruzenin, jsou prodyšné a z přírodních materiálů.

  • Správné mytí – zejména u holčiček je nutné dbát na kvalitní hygienu. Genitálie omývejte zepředu dozadu, nedělejte to naopak. Podstatné je také nechat intimní partie dobře oschnout, případně osušit.

opruzeniny02

První pomoc při opruzeninách

Nejprve je důležité zjistit, proč se pokožka oprudila. Jako první pomoc můžete sáhnout po zinkové masti, případně po speciálním krému na opruzeniny. Opruzená místa nejprve zaschnou asi během dvou dnů, následně postupně zmizí. V momentě, kdy je opruzené místo zaschlé, je potřeba začít promazávat vhodným krémem nebo například bambuckým máslem.

Při přebalování je nejvhodnější omývat zadeček vodou, případně můžete vatový tamponek namočit do vody s dětským olejem. Před nasazením nové plenky pokožku vždy důkladně usušte. Jestliže se objeví opruzená místa v tříslech, pravděpodobně miminku nevyhovuje materiál plenky nebo oblečení, důvodem také může být malé a těsné oblečení.

Jak vybrat vhodné plenky?

Důležitá je správná velikost pleny, ale potíže mohou způsobovat i samotné plenky. Dítě může mít na plenky zkrátka alergii. Poznáte to jednoduše podle toho, že i při dodržování všech hygienických principů se opruzeniny stále vrací. V tom případě je nejlepší vyzkoušet jiné plenky a pozorovat, zda dojde ke zlepšení situace.

Plenky kupujte bez chlóru, ten může citlivou kůži dráždit. Některé maminky se rády vrací k látkovým plenám, a to zejména z důvodu ekologie a finanční úspory. Nevýhodou je, že látkovky nejsou tak savé, jako jednorázové plenky. Vrchní kalhotky také mohou být příčinou vyšší vlhkosti. Podstatné tedy je dítko v látkových plenách opravdu pravidelně přebalovat a nenechávat ho v mokré pleně. Další variantou jsou ekologické jednorázové plenky.

opruzeniny

Babské rady na opruzeniny

  • Odvary z léčivých bylinek – šalvěj, levandule, řapík, přeslička, heřmánek.
  • Omývat opruzená místa černým čajem.
  • Koloidní stříbro má protizánětlivé účinky.
  • Zinková mast.

Opruzeniny u dospělých

Opruzeniny nejsou jen výsadou miminek, potrápit mohou v podstatě kohokoli. U dospělých bývá příčinou mechanické tření kůže. Nejčastěji se objevují po náročném výšlapu, výletu na kole nebo při jiném sportovním výkonu. Jestliže vás čeká sportovní aktivita, při které se zapotíte, je vhodné si do batohu připravit na převlečení suché oblečení, a to včetně podprsenky a spodního prádla.

U žen se opruzeniny mohou objevit pod poprsím, na pažích, stehnech či tříslech. Též k této nepříjemnosti dochází kvůli parfemovaným dámským vložkám.

První pomoc je v podstatě stejná, jako v případě miminek. Důležité je místa opláchnout vodou, nechat větrat a použít vhodný krém či zinkovou mast. Proti odírání stehen existuje mnoho babských rad, vyzkoušet můžete třeba kokosový olej, bambucké máslo, deodorant, či jelení lůj.