Víte, jak správně skladovat dětské oblečení a boty?

Poradíme vám, jak skladovat dětské oblečení a boty

Že je dětská pokožka daleko citlivější než u dospělých, je obecně známý fakt. Při výběru oblečení, obuvi, ale i dalších věcí, které přichází s dětskou kůží do kontaktu, byste tedy měli být obzvlášť obezřetní.

Pozor byste měli dávat ale i na správné skladování. Prodloužíte tím výrazně jejich životnost, a navíc budete mít lepší přehled a ušetříte místo. Jak tedy zefektivnit skladování oděvů a obuvi?

Výběr skříně na dětské oblečení

Oblečení byste měli skladovat ve tmě, ideální je proto ukládat je do skříně. Tu vybírejte podle prostorových možností vašeho bytu. Ideální jsou kombinované skříně s policemi a zároveň s věšáky na ramínka s dostatečně velkým úložným prostorem. S výhodou je, pokud má skříň i spodní zásuvkovou část, kam můžete uložit například spodní prádlo nebo ponožky.

jak-skladovat-detske-obleceni

Čistota především

Každý kousek oděvu byste měli před uložením do skříně vyprat, u těch nejmenších ideálně i vyžehlit. Zbavíte se tak případných nežádoucích bakterií a virů. Pamatujte také, že do skříně patří jen dobře vysušené oblečení.

Police, nebo ramínko?

Různým typům oděvů svědčí různé typy uložení:

  • Pro pletené kousky je lepší, když je poskládáte. Věšením na ramínko by se mohly snadno vytahat.
  • V případě lněného oblečení je naopak vhodnější zavěšení na ramínko, minimalizuje se tak riziko, že se pomačká. Nezapomeňte ani mezi ramínky nechat odpovídající prostor.
  • Spodní prádlo uložte nejlépe do zásuvek s oddělovači. Či použijte klasické a praktické boxy.

Organizujte oblečení

Ve skříni musíte mít přehled. Pořiďte si praktické organizéry, které vám pomohou se v obsahu skříně lépe orientovat. Jsou výborným pomocníkem při ukládání menších věcí, jakými jsou spodní prádlo, ponožky, punčochy atd. Vybírat můžete například z těchto typů:

  • Drátěné koše
  • Výsuvné podnosy na doplňky
  • Výsuvné tyče
  • Věšák na kalhoty

Myslete při skladování oblečení dopředu

Obzvlášť pokud ve skříni bojujete s nedostatkem místa, pomozte si uložením sezónních věcí do pytlů či úložných boxů. Takto uskladněné věci můžete odložit například na skříň, pod gauč či pod postel, na půdu atd. Myslete ale na tyto zásady:

  • Skladujte vždy čisté a suché oblečení
  • Proti molům můžete umístit do pytle či boxu například pytlík se skořicí či levandulí
  • Pokud potřebujete ušetřit místo, pořiďte si vakuové pytle

jak-skladovat-detske-obleceni01

Jak na skladování bot?

Čistota

Stejně jako u oblečení, i boty musíme před uskladněním vyčistit a vysušit. Z bot odstraňte bláto a další nečistoty a nechte je řádně vyschnout. Poté je ošetřete přípravky, které jsou pro daný typ obuvi vhodné. Boty ze syntetických materiálů ošetřete například mýdlem a vodou, na textilní požijte mýdlovou vodu a kartáč. Kožené opatrně očistěte kartáčkem, aby se jejich povrch nepoškodil.

Sucho a tma

Botám nesvědčí sluneční paprsky. Ukládejte je tedy do botníků na suchém a tmavém místě. Pro boty, které denně používáte, jsou vhodné policové botníky. Máte je tak vždy při ruce, a navíc mohou dobře vyschnout. Pokud váš byt neoplývá dostatečným prostorem, i v případě obuvi si můžete pomoct tříděním sezónní obuvi.

Třiďte

Abyste se ve vašem botníku lépe orientovali, rozdělte páry podle sezóny i příležitosti. V jedné části shromažďujte boty sportovní a vycházkové, jinam umístěte boty, které používáte pouze příležitostně. Oddělte i obuv letní a zimní.

Boty, které nosíte denně, umístěte poblíž dveří třeba na rohožku nebo do otevřeného botníku. Lépe tak vyschnou například od deště.

Udržujte tvar

U bot, které nenosíte příliš často, je vhodné pomoct jim udržet jejich tvar. Pro kožené boty jsou k dostání různé napínáky, které zamezí například lámání v ohybu. Můžete použít ale i zmačkaný papír (kromě novinového, který může barvit) a boty jím vycpat.

Další důležitou zásadou pro udržení tvaru je nikdy neskládat páry na sebe. Ušetříte sice místo, ale boty se časem zdeformují.

Podrážky nahoru

Zvlášť u vysokých bot je nutné myslet na možné lámání materiálu. Například kozačky tedy umístěte na vhodný stojan, kterým lámání zamezíte. Pokud nechcete do stojanů příliš investovat, můžete boty nasadit například na lahve od vína.

Mějte přehled

V případě, že sezónní boty nebo boty, které často nepoužíváte, umisťujete do krabic, nezapomeňte je popsat. Ulehčí vám to spoustu času při hledání.

Nezapomeňte na moly

Stejně jako oblečení mohou i vaše boty potrápit moli. Přidejte do krabice s obuví trošku cedrového dřeva. Jeho vůně je pro moly značně nepříjemná. Raději se vyhněte chemickým prostředkům, které by mohly uškodit vašim dětem a mazlíčkům.

Jaké jsou hlavní zásady pro skladování obuvi a oděvů?

  1. Čistota

Ne nadarmo je na prvním místě. Věci ukládejte do skříní, pytlů či krabic vždy čisté. I když skvrny a zbytky jídla nemusí být na první pohled vidět, oblečení přesto vyperte. Pokud je schováte před vypráním, mohou skvrny časem ztmavnout a oblečení tak zničit.

Čistě boty před uskladněním ošetřete vhodným přípravkem.

  1. Chytře využitý prostor

Rozdělte věci podle druhů – trika, mikiny, pyžama atd. Pokud uložíte stejné věci k sobě, ulehčíte si tím později čas při hledání.

jak-skladovat-detske-obleceni02

  1. Vhodná teplota

Na teplotu musíte dávat pozor především během třídění sezónních kousků a jejich ukládání například na půdu či do sklepa. Ideální teplota pro skladování je 18-23°C. Pokud je nižší, nevadí. Vlhkost by se měla pohybovat okolo 50%. V případě, že jsou teplota a vlhkost vyšší, hrozí poničení materiálů.

  1. Tma

Oblečení ani boty bychom měli skladovat na tmavém a suchém místě. Sluneční paprsky jim škodí.

  1. Obrana proti molům

Na moly nezapomeňte. Není však vhodné používat chemikálie a insekticidy. Ty by mohly oděvům spíš uškodit. Zvolte raději přírodní cestu a použijte například sáčky se skořicí či kousky cedrového dřeva.

  1. Drátěná ramínka pryč

Tomuto druhu ramínek se raději vyhněte. Mohou poničit ramena a límce. Daleko lepší volbou jsou klasická dřevěná ramínka a úplně nejlepším řešením jsou vypolstrovaná ramínka, která udrží oblečení v původním tvaru.

  1. Menší hromádky

Pokud už si vaše děti vybírají prádlo ze skříně samy, rozdělte jej raději na menší hromádky, které děti tolik nenaruší.

Nyní již víte, jak na to. Pokud se tedy zrovna chystáte na generální úklid dětských skříní a botníků, věříme, že vám naše rady přijdou vhod a že vám ušetří spoustu času i místa.