Poradíme vám, jak zvládnout nástup do školky

Jak zvládnout nástup do školky

První velký milník v životě celé rodiny a především velký krok pro dítě. Pravděpodobně nelze nalézt rodiče, který by nebyl z nástupu své ratolesti do školky nervózní. Prvním krokem je vhodná příprava. Vaše děťátko přece bylo do této doby jen s vámi, s vaší rodinou či lidmi, které bezpečně znalo. Nyní ale nastává ten velký okamžik nástupu do kolektivu. Zkusíme vám nabídnout pár tipů, rad a triků, jak nástup do školky usnadnit a jak je vhodné zacílit přípravu.

do-skolky-nastup01

Pro začátek nezapomínejte, že klíčem k úspěchu je komunikace. A i když své dítko pořád vnímáte, jako malého drobečka, děti dokáží porozumět více věcem, což si my dospělí mnohdy chceme připustit. Komunikace je proto klíčová. S dostatečným předstihem si povídejte, jak to ve školce vypadá, prohlížejte si knížky, koukejte na videa z prostředí školek a hlavně – běžte se do vámi zvolené školky podívat.

Musíte zjistit, co se odehrává v hlavičce vašeho dítěte, z čeho má obavy, jaké se mu honí otázky v hlavě. To krásně shrnuje naše následující desatero.

Desatero pro pohodový vstup do školky

Následující body budou věříme dostatečnou inspirací, jak vašemu dítku pomoci překonat první krůčky ve školce.

1. Odejdu, ale vrátím se

Tento bod trénujte ještě před nástupem do školky. Pokud necháváte dítě na hlídání, vysvětlete mu, kam jdete, že odcházíte a ujistěte ho, že se vrátíte. Dítě potřebuje jistotu, že se na vás může spolehnout. A že se vrátíte. Pokud se plížíte z domu potají, dítě se může cítit zrazené a jeho obavy a strach z toho, že se pro něj nevrátíte, se jen prohlubují

2. Zkus to sám

S dostatečným předstihem dítko veďte k samostatnosti v rámci sebeobsluhy. I přesto, že učitelky ve školce malým dětem pomáhají, nebude zažívat pocity spojené s tím, že je jediné, které se neumí obléknout nebo najíst. Praktické dětské oblečení, které mu bude slušet u nás seženete hravě.

3. Pojďme si popovídat

Můžete si vzít obrázkovou knížku, povídejte si, co se ve školce dělá a jaké to tam je. Pokud máte například v rodině školkové dítě, můžete si společně popovídat s ním. Přirozeně pouze tehdy, pokud chodí do školky rádo. Samozřejmě, pokud to jde, je vhodné se do školky jít podívat. Mluvte o školce jen pozitivně, ale realisticky.

Důležité: Vyhněte se negativnímu ladění „tam tě srovnají“, „paní učitelka tě tam krmit nebude“, atd. Dítě pouze vystrašíte a situaci s nástupem do školky v žádném případě nepomůžete.

4. Rozumím tvým obavám

Podpořte své dítě a dejte mu najevo, že rozumíte jeho obavám z nástupu do školky. Ujišťujte ho, že to zvládne. Snažte se zvýšit jeho sebedůvěru.

do-skolky-nastup03

5. Rozumím i svým obavám

Určitě i vy, pokud čtete tento článek, máte obavu či úzkost z nástupu vaší ratolesti do předškolního vzdělávání. Pokud máte obavy z odloučení od dítěte a nejste zcela přesvědčení, že ho do školky dát chcete, je vhodné jeho nástup přehodnotit. Děti vycítí vaše obavy a nástup do školky mu to neusnadní.

Pokud dítě ale do školky nastoupit musí, dohodněte se, že dítě bude do školky vodit ten, který situaci „lépe zvládá“.

6. Poraďte, paní učitelko

Kontaktuje paní učitelku a zkuste si s ní promluvit ohledně možností postupné adaptace vašeho dítěte. Pokud to lze, může vaše dítě jít ze začátku do školky například jen na dvě hodiny.

7. Vezmi si talisman

Dítěti s sebou do školky dejte oblíbenou hračku či něco důvěrného z domova, něco vašeho, náramek, talisman nebo společnou fotku.

8. Musíme se rozloučit

Začátek ve školce je těžký, tak i rozloučení s maminkou či tatínkem je pro dítě těžké. Buďte přívětiví, ale rozhodní. Rozloučení by se nemělo příliš protahovat. Opět ale platí, neodcházejte tajně nebo narychlo. Vysvětlete dítěti situaci a snažte se o pozitivní ladění.

9. Splním, co slíbím

Neslibujte dítěti, že pro něho přijdete po obědě, když víte, že to tak nemůže být. Dodržujte své sliby.

10. Odměním tě, ale…

Za pobyt ve školce neslibujte vašemu dítěti dopředu odměny. Dítě má obavy z nového prostředí, nových kamarádů a zvyká si na odloučení od rodičů. Slibováním odměny přidáváte strach z toho, že dítě selže a odměnu nedostane. Odměnit ho samozřejmě můžete, ale materiální či jiné odměny by se neměly stát pravidlem, dítě by poté očekávalo odměnu každý den. Ideální je hračka, která může sloužit jako "můstek" mezi vaším dítkem a ostatními. Sdílet je totiž tak krásné, co myslíte?

Jak to v pohodě zvládnout

Školku dítěti popisujte co nejvíce realisticky. Je samozřejmě důležité být pozitivní, ale nepřehánějte to. Žádné fantastické dobrodružství, celodenní volná hra či děti, které na něho už čekají, aby si s ním mohly hrát. Samozřejmě je skvělé, pokud to tak je, ale patrně, s vaším dítětem nastoupí i další děti poprvé do školky, tak může dojít i na pláč a obavy dalších dětí.

Vyprávějte si, jaké to ve školce bude, co ho tam čeká. Ujistěte ho, že jste tu pro něj a nástupem do školky jej neopouštíte. Vaše dítě čeká nejtěžší krok, který dosud zažilo. Musíte si uvědomit, že při překonávání překážek rosteme jako osobnosti. Podporujte své dítě adekvátně ve zvládnutí tohoto kroku. Vstup do školky je i významným milníkem ve vztahu matky a dítěte. Je přirozeným vývojem, že jak matka, tak i dítě se osobnostně vyvíjejí k větší nezávislosti a zralosti.

do-skolky-nastup02

Pracujte i na sobě, představujte si, jak dítě v pohodě nastoupí do školky, jak ho obejmete, políbíte a rozloučíte se. Chovejte se tak, aby vaše dítě školku vnímalo jako bezpečné místo.

Pro psychickou pohodu vás i dítěte je žádoucí si uvědomit, že proces nástupu do školky se nemusí zrealizovat ihned „prvního“ září. Důvěřujte své vnitřní intuici, buďte shovívaví. Dejte svému dítě i sobě samým čas na vyrovnání se s novou situací. Dítě se potřebuje rozkoukat v novém prostředí, abyste tento velký životní krok společně zvládli jako rodina v co největší pohodě. 

Nástup do školky: Dalších 6 tipů, jak se doopravdy připravit

  • Buďte odvážní

Vaše dítě nepozná, zda vám v šatničce tečou slzy dojetí či žalem. Proto je důležitá vaše statečnost. Svým emocím dejte průchod až zavřete branku od školky.

  • Vždy jste na prvním místě

Rodiči zůstanete navždy. Neobávejte se z „předání“ dítěte instituci.  Stále zůstáváte těmi hlavními průvodci životem vašeho dítěte.

  • Nesrovnávejte

Možná po nástupu dítěte do školky zjistíte, že jiné dítě v jeho věku umí napočítat do dvaceti nebo zazpívat písničku o třech slokách. No a? Každé dítě má své schopnosti a dovednosti a ve školce jsou proto, aby se učilo i od druhých dětí.

  • Vysvětlete proč

Vracíte se do práce? Potřebujete více prostoru pro čerstvě narozeného sourozence? Nebo máte jiný důvod? Sdělte ho vašemu dítěti.

Vysvětlete mu, proč jde do školky a nemůže být dále s vámi doma. A samozřejmě přidejte důvody, které se vztahují konkrétně k dítěti. Naučí se nové dovednosti, získá nové kamarády.

  • Vytvořte si rituál

Vymyslete, ideálně spolu s dítětem, ranní rituál a dodržujte ho. A dejte si dostatek času. Pro dítě není nic náročnějšího, než když ráno proběhne ve spěchu, v běhu na autobus.

Vaše školkové rána trénujte ideálně dva týdny dopředu. Nevyspané a ukňourané dítě není vhodná startovní pozice pro pohodový nástup do školky.

  • Seznamte ho s harmonogramem

Přibližte mu harmonogram přiměřeně jeho věku. Den ve školce se mu může zdát jako věčnost. I když jde domů po obědě. Vysvětlete mu, jaké činnosti ho čekají. Pokud umí poznávat hodiny, ukažte mu, v jaké poloze budou hodinové ručičky, až si pro něj přijdete. Anebo ho ujistěte, že jakmile dojí oběd nebo se vyspí, přijdete.  

Vlídné slovo na závěr pro rodiče

Maminko, tatínku, nebojte se. Spolu to zvládnete! Většina rodičů prožívala tytéž pocity, co vy. Vytvořte pro dítě bezpečné prostředí a ujišťujte ho, že jste tady pro něj.

Zkuste si představit, jak jste se cítili vy, když jste nastupovali například do nové práce. Potřebovali jste čas, poznat prostředí i lidi v něm. Vaše dítě potřebuje úplně to samé. Věřte mu, dodejte důvěru a nechte mu dostatek času.

Držíme pěsti a nezapomeňte vykročit pravou.